Astoņi no desmit Eiropas sabiedriskās domas aptaujas dalībniekiem apgalvo, ka stress darbavietās palielinās
Publicēts 27. martā, 2012.
Ar darbu saistītais stress rada bažas lielākajai darbaspēka daļai – tā secināts otrajā Eiropas sabiedriskās domas aptaujā par darba aizsardzību. Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras (EU-OSHA) vārdā tirgus izpētes uzņēmums "Ipsos MORI" veica apsekojumu 36 Eiropas valstīs, un tā ietvaros par aktuālām problēmām darbavietās, tostarp par stresu saistībā ar darbu, darba aizsardzības nozīmi ekonomikas konkurētspējai un darba mūža pagarināšanu tika aptaujāti vairāk nekā 35 000 sabiedrības pārstāvju.

Astoņi no desmit strādājošajiem visā Eiropā uzskata, ka to cilvēku skaits, kuri izjūt stresu saistībā ar darbu, turpmāko piecu gadu laikā palielināsies, un 52% paredz, ka tas "būtiski palielināsies". Šie rādījumi atbilst secinājumiem, kas gūti EU-OSHA rīkotajā ESENER apsekojumā par riska veidiem darbavietās. “Ipsos MORI” veiktajā aptaujā tika noskaidrots, ka 79% vadītāju uzskata, ka stress rada problēmas viņu uzņēmumos un ka tā ir tikpat svarīga problēma kā nelaimes gadījumi darbā.

Ar darbu saistītais stress ir viena no lielākajām darba vides problēmām Eiropā - tas rada lielas izmaksas, jo sagādā cilvēkiem ciešanas un apgrūtina ekonomikas attīstību. Aptaujā arī atklājies, ka lielākā daļa eiropiešu (86%) piekrīt uzskatam, ka efektīva darba vides risku pārvaldība ir nepieciešama valsts ekonomikas konkurētspējai (56% šādam uzskatam piekrīt pilnībā).

“Finanšu krīzes un pārmaiņu laikā darba vidē paaugstinās prasības pret darbiniekiem, tādēļ nav pārsteidzoši, ka ar darbu saistītais stress cilvēku prātos izvirzās priekšplānā,” atzīst Dr. Krista Sedlāčeka, EU-OSHA direktore. “Neatkarīgi no vecuma, dzimuma un organizācijas lieluma vairums cilvēku uzskata, ka ar darbu saistītā spriedze palielināsies, tomēr ir vērojamas interesantas atšķirības starp valstīm, piemēram, norvēģi par to uztraucas vismazāk (16%), bet grieķus stresa palielināšanās uztrauc visvairāk (83% uzskata, ka nākamo piecu gadu laikā stress darbavietās būtiski palielināsies). Psihosociālo riska faktoru novēršana ir EU-OSHA galvenais uzdevums, lai uzlabotu darbinieku dzīvi visā Eiropā."

Valsts darba inspekcijas (VDI) Sadarbības un attīstības nodaļas un Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras nacionālā kontaktpunkta vadītāja Linda Matisāne secina: “Arī ievērojama daļa Latvijā aptaujāto uzskata, ka to cilvēku skaits, kas cieš no stresa saistībā ar darbu, nākamo piecu gadu laikā ievērojami palielināsies – 29% respondentu uzskata, ka tas palielināsies, bet vēl 34% uzskata, ka tas “būtiski palielināsies.” Tomēr priecē fakts, ka liela daļa aptaujāto jūtas labi informēti par darba vides riskiem, turklāt Latvijas nodarbinātie uzskata, ka viņi ir labāk informēti nekā vidēji Eiropā. Domājams, ka šādi pētījuma rezultāti saistāmi gan ar vairākiem Eiropas Sociālā fonda projektiem, kuru ietvaros daļa no aktivitātēm ir bijusi vērsta uz sabiedrības informēšanu par dažādiem darba aizsardzības jautājumiem, gan VDI sadarbību ar EU-OSHA, ar kuras palīdzību jau vairākus gadus visā Latvijā tiek rīkoti dažādi semināri, žurnālistu ekskursijas uz labās prakses uzņēmumiem un apaļā galda diskusijas, tādējādi uzlabojot darba devēju un nodarbinātu izpratni par darba aizsardzības jautājumiem.”

Aptaujā arī secināts, ka 87% iedzīvotāju visā Eiropā ir pārliecināti, ka laba darba aizsardzības prakse ir svarīga, lai palīdzētu cilvēkiem pirms pensionēšanās strādāt ilgāk. Kaut arī tipiskais pensionēšanās vecums visā Eiropā ir 65 gadi, pēc Eurostat datiem vidējais izstāšanās no darba tirgus vecums 2009. gadā bija aptuveni 61,5 gadi. Eirobarometra apsekojums liecina, ka četri no desmit eiropiešiem ir pārliecināti, ka spētu turpināt pašlaik veicamo darbu līdz 65 gadu vecumam vai ilgāk, bet 17% paredz, ka nespēs saglabāt darbu savā pašreizējā darbavietā pēc 59 gadu vecuma sasniegšanas. EU-OSHA aktīvi darbojas, lai veicinātu Eiropas gada aktīvai novecošanai 2012 pasākumus, sekmējot labas darba drošības un veselības aizsardzības nepieciešamību visos darba mūža posmos.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: