Psoriāzes nedēļa Latvijā: iespēja bez maksas veikt psoriāzes diagnostiku
Publicēts 26. oktobrī, 2011.
Latvijā ar hronisko ādas slimību psoriāzi dažādās smaguma pakāpēs sirgst aptuveni 3-7% iedzīvotāju. Pieņemot, ka patlaban Latvijā ir aptuveni 1,8 miljoni iedzīvotāju, šī slimība ir skārusi 54 līdz 126 tūkstošus cilvēku.

Diemžēl psoriāze nav izārstējama, taču, veicot savlaicīgu tās diagnostiku un lietojot attiecīgos preparātus, šo slimību ir iespējams kontrolēt. Tādēļ Vispasaules Psoriāzes nedēļas ietvaros no 31.oktobra līdz 4.novembrim dermatologi Latvijā organizē Psoriāzes nedēļu. 31.oktobrī ikviens interesents ir aicināts izmantot bezmaksas dermatologu konsultācijas un veikt psoriāzes diagnostiku. Savukārt no 1. līdz 4. novembrim šo diagnostiku varēs veikt par samazinātu maksu. Informācija par konsultāciju vietām pieejama interneta vietnē www.psorinfo.lv.

„Nevienai citai slimībai nav tik augsti rādītāji cilvēka dzīves kvalitātes pazemināšanā kā psoriāzei. Ar to sirgstošajiem psiholoģiski ir visgrūtāk, jo viņu slimība ir apkārtējiem vispamanāmākā. Psoriāze nav letāla slimība, tā neizraisa bioloģisko nāvi, taču, pienācīgi nekontrolējot psoriāzi, tā var novest līdz sociālajai nāvei. Proti, ar šo slimību smagākajā pakāpē sirgstošie neiziet no mājām, no viņiem cilvēki novēršas un izvairās, domājot, ka slimība ir lipīga, lai gan tas ir mīts – psoriāze nav lipīga,” norāda dermatovenerologs Raimonds Karls, aicinot Latvijas iedzīvotājus izmantot Psoriāzes nedēļas ietvaros piedāvātās konsultācijas un, iespējams, savlaicīgi diagnosticēt šo slimību.

Dermatologi praksē novērojuši, ka pēdējos gados saslimšanu skaits ar psoriāzi ir pieaudzis. Apkopotā informācija liecina, ka laikā no 2007.gada beigām līdz pat mūsdienām ir ļoti daudz jaunu gadījumu, kad šī slimība izpaužas iepriekš veseliem cilvēkiem tieši uz psihoemocionālās slodzes fona, cilvēkiem cīnoties ar ekonomiskās krīzes radītajām sekām.

No hroniskās ādas slimības psoriāzes nav pasargāts neviens – tā cilvēkiem var parādīties jebkurā vecumā, arī zīdaiņiem. Psoriāzei ir raksturīgi sarkani pacelti plankumi, kas klāti ar sudrabotām zvīņām lielākoties uz elkoņiem, ceļiem un galvas matainajā daļā, kur psoriāze nereti tiek nepatiesi uzskatīta par vienkāršām blaugznām, nemeklējot palīdzību pie ārsta.

Kopumā diagnostiku Psoriāzes nedēļas laikā būs iespējams veikt 19 Latvijas pilsētās, piedaloties 73 ārstiem. Konsultācijām ir jāpiesakās, iepriekš zvanot pa tālruņiem, kas norādīti informācijas vietnē www.psorinfo.lv. Tajā ir pieejama arī plašāka informācija par psoriāzi un Psoriāzes nedēļas laikā notiekošo konsultāciju laikiem un vietām.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: