Sabiedrībā populāras dāmas atzīst: lai svētkos uzēstie kilogrami netraucētu jāpiekopj aktīvs un veselīgs dzīvesveids
Publicēts 22. decembrī, 2011.
Ziemassvētki un Jaunais gads ir aktuāls laiks ne tikai jaunu ēdienu recepšu, bet arī diētu iemēģināšanai. Iespējams, Jūs neesat diētu piekritēja, bet nodarbojaties ar kādu sporta veidu? Ko par diētām un sporta aktivitātēm, kas uztur labu figūru saka Latvijas pievilcīgākās un aktīvākās sievietes? Atbild Anna Rozīte, Marika Ģederte un Līga Bizune.

Aptaujāto sieviešu vidū valda uzskats, ka jādzīvo tā, lai ja uz svētkiem "paslīd kāja", par to nebūtu īpaši jāpārdzīvo. „Tas nozīmē, ka ikdienā jāēd un kopumā jādzīvo veselīgi, nevis kampaņveidīgi. Nav jēgas mēnesi neko neēst, ja nākamajā seko pārēšanās. Atbilde uz jautājumu par veselīgu dzīvesveidu ir tikai viena – veselīgi ēst un vairāk kustēties,” skaidro Marika Ģederte.

Nodarboties ar sportu ikdienā

Mūsu raksta varones atdzīst, ka ar sportu nodarbojas ikdienā - gan apmeklē trenažiera zāli, gan arī atsevišķu sporta veidu nodarbības. Pēc viņu domām, arī tenisa nodarbības uzskatāmas par ļoti efektīvu liekā svara nodzīšanas veidu – īpaši tagad, kad Rīgā izbūvēti jauna seguma VENDEN korti tenisa klubā ENRI. „Teniss ne tikai sniedz fizisku tonusu, bet arī lielu emocionālo pienesumu un enerģiju, kas ir lielākā šī sporta priekšrocība,” atzīst dāmas. Vienlaikus viņas atzina, ka arvien populārāka kļūst nūjošana.  Roku tricepsi (nav noslēpums, ka ar vecumu sievietēm roku apakšējais muskulis paliek ļengans) un t.s. Michelin riepiņa bieži vien ir viss, ko vēlas dzirdēt sievietes kā problēmzonu efektīvu nodarbināšanu, kaut patiesībā visefektīgāk ir nodarboties ar to sporta veidu, kas nodarbina iespējami vairāk muskuļu grupu. Tāpēc Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis iesaka nūjošanu kā vienu no veselīgākajiem sporta veidiem, kas noslogo visas muskuļu grupas, stimulē sirds, asinsvadu un elpošanas sistēmas darbību.

Izmantot ziemas priekus

Neskatoties uz to, ka svētku laikā ir vairāk brīvdienu, laika sev ir tikpat maz vai pat mazāk, jo ir jāmeklē dāvanas un jāapciemo visi radi un draugi. Tāpēc sabiedrībā populāras dāmas iesaka: „Izmantojiet ziemas priekus!” „Cerams, ka brīnums notiks un Ziemassvētki būs balti, taču ar ziemas prieku baudīšanu es nedomāju tikai braukšanu uz slēpošanas trasi,” dalās Līga Bizune.  Daudz jautrāk ir tas, kas parasti tiek darīts laukos kopā ar brālēniem, māsīcām, tantēm, onkuļiem un ikvienu neatkarīgi no vecuma. „Tiek izvilktas no šķūņa lielās lauku ragavas, visi sasēžas iekšā, un aidā no kalna lejā! Kad visu dienu kāpts kalnā un vilktas ragavas, treniņš ir ne pa jokam,” stāsta Līga Bizune.

Veselīgs uzturs

Veselīga dzīvesveida ietvaros jāseko līdzi veselīgam uzturam. Aptaujāto sieviešu vidū valda dažādi viedokļi, bet populārs ir veģetārisms vai hobija-veģetārisms - uzturā mazāk tiek lietota gaļa, līdz ar to liels daudzums kotlešu un karbonāžu svētku laikā iet secen. „Svētku maltīšu laikā vispirms šķīvi jācenšas piepildīt ar dārzeņiem un zaļumiem un tikai tad, ja atliek vieta, ar kartupeļiem vai kādu citu pamatēdienu,” norāda Līga Bizune. Bet visvairāk, pēc dāmu domām, vajadzētu uzmanīties no našķošanās starp ēdienreizēm, tāpēc viņas cenšas savā tuvumā turēt lielu trauku ar augļiem, piemēram, vienmēr Ziemassvētkos esošajiem mandarīniem.

Visam pāri - disciplīna

Labas veselības un figūras noslēpums ir disciplīnā, ko ievērojam ikdienā. „Ja visu laiku nedari sev pāri, tad, ja pat reizi vai vairākas reizes gadā sanāk apēst ko treknāku, neveselīgāku, vai pārēsties, tad tas nenodara pārāk lielu kaitējumu,” norāda Anna Rozīte. Tieši tāpēc raksta varones iesaka nemocīt sevi un baudīt gardos svētku ēdienus ar prieku, nevis ar nosodījumu. Ar prieku apēsts vistreknākais ēdiens figūrai noteikti nekaitēs! Tāpat svarīgi arī atcerieties, ka labi paēdis cilvēks ir laimīgs cilvēks. Tāpēc novēlējums visām Latvijas sievietēm - esiet laimīgas, bet ēdiet ar mēru un nodarbojieties ar sportu!



Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: