Tendence pavadīt brīvdienas dzimtenē ir nemainīga, un ES atbalsta ilgtspējīgos Latvijas tūrisma galamērķus
Publicēts 6. martā, 2012.
Pagājušajā gadā vien aptuveni puse (51%) eiropiešu plānoja pavadīt atvaļinājumu savā zemē. Tā kā paredzams, ka šī tendence saglabāsies arī 2012. gadā, Eiropas Komisija ar iniciatīvu „Eiropas izcilākie tūrisma galamērķi” (EDEN) mudina eiropiešus atklāt sev acu priekšā apslēptos dārgumus.

EDEN mērķis ir parādīt labāko, ko Eiropa var piedāvāt – unikālus tūrisma galamērķus, kas līdz šim bijuši samērā nepopulāri. Eiropas mērogā EDEN galamērķi dod iespēju tūristiem labāk iepazīt pašiem savas valsts kultūru un tradīcijas. Antonio Tajani, ES rūpniecības un uzņēmējdarbības komisārs, sacīja: „EDEN izceļ ilgtspējīgas brīvdienu atpūtas vietas, kur tūrisms ir īstenojams saskaņā ar vietējo kopienu un tās apkārtni. Līdz ar strauji mainīgo pasaules ekonomiku EDEN turpina pievērst uzmanību Eiropas atjautīgākajiem un radošākajiem tūrisma risinājumiem. Tādējādi arī tiks veicināta vietēja līmeņa uzņēmējdarbība jo īpaši attiecībā uz mazajiem uzņēmumiem, un līdz ar to EDEN var sniegt ieguldījumu pašreizējās ekonomikas krīzes pārvarēšanā.”

Visi galamērķi pretendē uz izcilākā tūrisma galamērķa titulu savā valstī, katru gadu pievēršoties citam tematam. Armands Muižnieks, „EDEN Latvija” projekta vadītājs no Tūrisma attīstības valsts aģentūras sacīja: „Latvijas EDEN galamērķi ir spilgti ilgtspējīga tūrisma piemēri un sniedz neaizmirstamus iespaidus tūristiem, kuri vēlas izvairīties no tradicionālās pārpildītās brīvdienu vietām raksturīgās kņadas. EDEN iniciatīva palīdz attīstīt jaunos tūrisma galamērķus, piesaistot tūristus visa gada garumā.”

Par uzvarētājiem 2011. gadā tika atzīti galamērķi, kuriem bijusi izšķiroša loma reģiona atdzimšanā, nodrošinot ilgtspējīgu attīstību un piešķirot jaunu nozīmi novārtā atstātiem kultūras, vēstures un dabas objektiem, kā arī kalpojot par katalizatoru plašākai vietēja līmeņa atdzimšanai. Neskaitāmām leģendām apvītais gleznainais Līgatnes ciemats atrodas pašā Latvijas sirdī. Atrodoties vienā no gleznainākajām slavenā Gaujas nacionālā parka vietām, Līgatne var lepoties ar skaistiem skatiem, pateicoties iespaidīgajām smilšakmens klintīm Līgatnes un Gaujas upes krastos. Teiksmainās grotas, skaidrie ūdeņi un spilgti zaļie koki iezīmē neaizmirstamu ainavu.

Konkursā 2010. gadā galamērķus apbalvoja par inovatīvu pieeju ūdenstūrismam. Togad par Latvijas uzvarētāju kļuva kūrorts Jūrmala. Tas ir slavens ar savām dabas dotajām priekšrocībām – mērenu klimatu, jūru, svaigu gaisu, ārstnieciskajām dūņām un minerālūdeņiem. Vislielākais Jūrmalas valdzinājums ir 32,8 km garais balto smilšu liedags, ko ieskauj slaikie priežu meži un Lielupe. Lielupes krastos darbojas vairāki jahtklubi, kuros var pieteikt izbraucienus pa upi ar laivām vai jahtām.

EDEN tūrisma uzmanības centrā 2009. gadā bija tūrisms aizsargātās teritorijās. Latvijas Tērvetes dabas parka vēsture iesniedzas pagātnē līdz pirmajam gadu simtenim pirms mūsu ēras. Lai gūtu ieskatu par tā vēsturi, viesi var apmeklēt pilskalnus (Klosterkalns, Svētais kalns un Tērvetes pilskalns), kā arī Tērvetes vēstures muzeju. Pievilcīgais Gulbju ezers ir populārs putnu vērotāju un makšķernieku vidū.

EDEN temats 2008. gadā bija tūrisms un vietējais nemateriālais mantojums. Rēzekne, Latvijas uzvarētāja šajā konkursā, atrodas gleznainā apvidū, kas lepojas ar leknām pļavām, skaistiem ezeriem un mazām, romantiskām meža taciņām. Trīspadsmitajā gadsimtā celtās Rēzeknes pils drupas piedāvā lielisku iespēju izpētīt Latvijas tradicionālo podniecību.

EDEN uzmanības lokā 2007. gadā bija lauku tūrisms. Kuldīgā, „Latvijas Venēcijā”, atrodams garākais ķieģeļu tilts Eiropā, kas sniedzas pāri Ventai, kā arī augstākais ūdenskritums Latvijā. Kuldīgas vēsturiskais un arhitektoniskais mantojums ir labi saglabāts. Parkā pie Kuldīgas novadpētniecības muzeja var aplūkot pirmās, 1242. gadā celtās Kuldīgas vācu bruņinieku pils mūra fragmentus un pagrabu, kas saglabājušies līdz pat mūsdienām. Kuldīga piedāvā arī dažādas lauku tūrisma aktivitātes, ieskaitot vietējās aušanas darbnīcas.


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: